söndag 11 november 2007

Kimitoön: Trådlöst bredband överallt

Jag sitter nu i Kimito centrum, på besök hos mormor och morfar. För en Jomalabo är Kimito en mycket intressant kommun av flera orsaker: År 2009 kommer Kimitoöns kommuner - Dragsfjärd, Västanfjärd och Kimito att slås samman till Kimitoöns kommun. Kimitoön kommer alltså att bilda en administrativ helhet med en geografisk yta som motsvarar hela Ålands och en befolkning på, grovt räknat, 8000 invånare. Ska bli intressant att se hur det fungerar!

När kommunsammanslagningen började bli ett faktum skred Kimitos invånare till handling och smällde snabbt upp ett mycket imponerande och modernt Kulturhus (Villa Lande), med möjlighet att visa filmer, arrangera konserter och... gratis trådlöst bredband överallt, naturligtvis!

En annan intressant grej med Kimitoön är nämligen just det här med gratis trådlöst bredband. Var du än befinner dig i Kimito centrum kan du vara ganska säker på att det bara är att fälla upp datorn och börja surfa. Jag har många gånger förundrat mig över varför inte lagtinget eller landskapsregeringen har trådlöst bredband. Av säkerhetsskäl skulle det inte behöva vara helt öppet, möjligen skyddat med föränderliga lösenord - men tänk nästa gång Åland står värd för ett B7-möte eller Nordiska rådets session - då är det bara att fälla upp sin bärbara dator och hämta den information man behöver, kolla sin mejl och så vidare. Mycket smidigare än att vara tvungen att fråga "Kan jag låna någons dator?".

Samma tankegångar har jag haft om Röda korsgården & Uncan. Det finns knappast något smidigare sätt att få unga, engagerade människor till RK-gården och Uncan än att installera gratis trådlöst bredband (öppet för alla) på gården. Det är inga stora pengar vi talar om, i förhållande till den nytta som det skulle ge.

Det här är relativt enkla åtgärder, som sammantagna också skulle förstärka Ålands image som smidig och spännande turistdestination. Hälsningar från Kimito!

Inga kommentarer: