lördag 24 november 2007

TEHY!

Det finländska vårdarfacket Tehy har varit på tapeten ett tag. En del har undrat, personligen och per e-mail vad jag riktigt har för åsikt om hela konflikten.

Min grundinställning är att vårdarna förtjänar en bättre lön än den som finns idag. En Fs-sympatisör som jag pratade med var till och med beredd att höja lite på skatten, bara vårdarna får en vettig lön. Det är ju faktiskt dom som tar hand om oss när vi blir riktigt sjuka. Det finns dock vissa praktiska problem med att ge alltför tilltagna lönepåslag åt en enskild, kommunalt anställd yrkeskategori.

Följdfrågan lyder nämligen: vilka andra yrkeskategorier förtjänar ett lika kraftigt lönepåslag? Definitivt de Super-anslutna som har nästan samma arbetsuppgifter. Hur är det med andra, näraliggande yrkeskategorier, förtjänar inte de också ett kraftigt lönepåslag, eller är det så att deras arbete inte uppskattas lika mycket? Här finns en risk för många spräckta kommunbudgetar.

Vad händer sedan om alla andra kommunalt anställda också vill ha högre lön? Landskapsanställda och privat anställda vill också ha högre lön. Det här leder till allmän stegring av löner och priser, vilket leder till inflation som "äter upp" det tidigare uppnådda lönepåslaget. Dessutom måste pengarna till lönepåslagen tas någonstans ifrån - antingen genom höjning av skatten eller nedskärning av kommunala tjänster.

Som kommunpolitiker är jag därför lite bekymrad över hur Jomalabudgeten ska gå ihop i framtiden. Jomalas driftskostnader har utan någon synbar orsak accelererat de senaste åren, vi har flera större investeringar "i röret" (tillbygnad av bibliotek, renoveringar, ny branddepå) och nu ser dessutom lönekostnaderna ut att, på sikt, skena iväg.

För att knyta an till början av denna text - vårdarna förtjänar ett lönepåslag, men det kan inte vara hur stort som helst. Tills vidare verkar det som att lönepåslaget hållit sig inom någorlunda hanterbara ramar, men det råder ingen tvekan om att det kommer att få konsekvenser för de åländska kommunernas ekonomi.

Inga kommentarer: