lördag 3 november 2007

Ungdomspolitik & gammal är äldst.

I fredags var det ungdomspolitik för hela slanten - landskapsregeringen hade ordnat ett seminarium om ungdomspolitk, som behandlade flera olika saker invävda i varandra: Hur ska vi få ungdomarna att engagera sig i politiken? Vad bryr sig ungdomar egentligen om? Elevråden? Ungdomsparlamentet? Ungdomsrådet? Johan Ehn sa en mycket tänkvärd sak om ungdomspolitik:
att tro att ungdomspolitik skulle handla om enskilda sakfrågor är ofta att underskatta ungdomar.

Jag känner en som studerar på högskola, men som var totalt ointresserad av studiefrågor i valet - han röstade på HUT-gruppen, eftersom de var de enda som han ansåg att har tagit hållbar utveckling på allvar. Detta trots HUT-gruppens ibland rätt så konstiga uttalanden i bland annat just studiefrågor.

Annars, en sak som slog mig i det här valet är att det vurmades något otroligt för ungdomsfrågor i media - båda lokaltidningar och lokalradion ägnade flera spaltrader och timmar till det Unga Valet, vad vill och vad tycker våra ungdomar? Men när det kom till kritan gick alla (även många unga) och röstade fram de äldsta kandidaterna i lagtingsvalet. Det är lite samma fenomen som kvinnor och val: grovt räknat är det ungefär lika många kvinnor som män som röstar i lagtingsvalet och kvinnliga kandidater finns det gott om, men...

...ÄNDÅ är två tredjedelar av de invalda män - häpnadsväckande många i övre medelåldern, dessutom.

Fascinerande, eller hur?

Inga kommentarer: