tisdag 6 september 2011

En dag på potatisåkern


Det var väckning klockan 7:00 i morse. Kvart i åtta ringde bonden och berättade att det nog inte blir nån potatisplockning under förmiddagen då det ösregnade. Första insikten var alltså hur viktigt det är med rätt väder. Vid 12-tiden hade det klarnat, så då var det bara att klättra in i en potatisplockare. Potatisen rasslade upp på bandet och så gällde det att var flink i fingrarna och snabbt plocka bort allt som såg grönt ut, skumt ut eller hade larvhål. I takt med att potatisplockaren skumpade åt alla håll, lite som till sjöss fast på åker.

Potatisen skulle sen vidare till Orkla-ägda Chips i Saltvik. Efter några tömningar i container kom en man och hämtade potatisarna - och då fick vi svart på vitt hur tidigare potatisplockningar lyckats. Mycket bra med att plocka bort alla gröna potatisar och stenar, men lite-lite färre "larvpotatisar" kunde det vara. Direkt feedback.

Kvalitetskontrollen går i praktiken till så att chipsen tar ett prov på ca 100-150 potatisar från en container och utvärderar dem. Dessutom låter man en annan andel stå tills det nästan ruttnar för att testa andra kvaliteter. Chipsen betalar för alla potatiser som är större än ett ägg. De som är mindre betalar man inte för, men tar emot ändå. Ju mindre potatisarna är i skörden, desto mindre kul för den som skördar, alltså. "Vi får ju vara glada att Orkla vill vara här", kommenterade en medhjälpare på potatisbandet. Värsta parasiten som kan drabba en potatisodling är Coloradobaggen: "Det finns på fastlandet och vi vill inte ha det hit". Värsta fördomen? Att bönder inte behöver jobba men har det bra ändå. Bönder behöver nämligen jobba - mycket.

Så hur var själva jobbet? Påminde lite om ett Nintendo-spel: 200 poäng för grön potatis, 100 för sten, 300 för larv. Och så räknas det ihop när det är "Game Over". Fast 5 timmar i sträck då med 1 st kafferast och mycket jord som flyger omkring. Detta gör flera av våra bönder i 4 veckor i sträck under skördetid, med förbehåll för vädrets makter. Hårt arbete i längden. Trots det är det inte omöjligt att det finns en och annan upplevelseturist som skulle betala för att få plocka potatis en dag med en bonde. Men återigen, vädrets makter kan göra det knepigt att garantera upplevelsen.

Blev dock intresserad av hur byråkratin för en potatisåker ser ut - kan bli ett studiebesök också på näringsavdelningen.

Nu totalt 13 timmar frivilligt arbete.

Inga kommentarer: