lördag 3 september 2011

Flera idéer från idélådan (Pommern sjunker!)

Dagens "Palaver i parken" gav många intressanta möten och bjöd på en gedigen skörd i idélådan:
- "Pommern sjunker! Flera sjöinspektörer har observerat Pommerns dåliga skrov, nitarna är rostiga invändigt och plåtarna är dåliga. Pommern måste upp på dock, annars är det en tidsfråga innan Pommern sjunker. När vi väl fått upp Pommern på land kan vi ansöka om World Heritage-pengar externt." Tack för tipset! Kommer att följa upp detta. Det kan också behandlas i samband med ombyggnaden av sjöfartsmuséet. Finns det något vi politiker inte vill se så är det nog Pommern som sjunker...
- "Se till att det byggs fler hissar till äldreboende. På fastlandet kan man få 60% stöd. Jag bor i 3:e våningen och har det SVÅRT." Jag kommer att ta initiativ till en kartläggning av var det behövs mera hissar och hur landskapsregeringen kan stöda detta. Behoven måste beaktas i varje nybygge av äldreboenden. Äldreomsorgen är viktig för oss moderater, och de äldre blir bara fler på holmen.
- "Registrera alla moderater på www.viva.ax ;)" Har registrerat mig på www.viva.ax. För att öka incitamentet för andra moderater att registrera sig har jag postat en miljöinsändare på viva-sidan för hållbar utveckling. Den moderat som redan nu vill veta vilka åtgärder jag kommer att föreslå i partiets namn får registrera sig på www.viva.ax.
- "Hur ska vi förbättra kompetensen bland våra folkvalda, gällande exempelvis lagstiftning (Ål-Fin)"? Intressant fråga. Vi väljer ju inte folkvalda bara för kompetensens skull, utan för att den folkvalda har en bra värdegrund, som funkar som kompass då beslut fattas. Förbättrad kompetens behövs. Jag skrev idag under kampanjförklaringen 1 Åland-1 planet (finns också på Facebook), där punkt 2 kräver mera utbildning i miljöfrågor till lagtingsledamöterna. Någon kunde säga att det egentligen är tjänstemännen som ska stå för kompetens, utses på basis av meriter och säkerställa att beslut håller en god kvalitet. Men det räcker inte. I den komplexa verklighet vi lever i idag, med t.ex. miljölagstiftning från EU, Finland och Åland behövs det uppdatering också av lagtingsledamöternas kunskap. Det bör skapas incitament för lagtingsledamöterna att utbilda sig i svåra samhällsfrågor. Inom rimlighetens gränser, naturligtvis. Inga dräneringskurser i Las Vegas, men gärna t.ex. föreläsning om vad som kunde finnas i en åländsk förvaltningslag (ordnades i Åbo 2007)

Inga kommentarer: