söndag 4 maj 2008

FS och Lissabon

Frisinnad Samverkan har under de senaste månaderna haft många diskussioner om hur Åland skall förhålla sig till Lissabon-fördraget. Det är, juridiskt sett, inte världens mest lättnavigerade terräng. Samtidigt handlar det om hur Åland tydligt kan hävda sina berättigade krav på ökat inflytande i EU, utan att vara onödigt konfrontativt, skapa gnissel och badwill i Helsingfors och Bryssel.

Under maj månads första dagar har diskussionerna börjat utkristallisera sig till en slags handlingsplan. Det är FS' lagtingsledamot Roger Jansson som fått föra fram handlingsplanen:

"Roger Janssons taktik är att lagtinget inte bör ge sitt bifall till Lissabonfördraget på den här sidan årsskiftet. När Finland godkänner fördraget uppstår därmed ett oklart läge om vilken Ålands ställning är i EU.- Då måste självstyrelsesystemet upp på internationell nivå. EU och medlemsstaterna måste inse hur vår självstyrelse är uppbyggd. Bara då kan vi få förståelse i Helsingfors för de krav på inflytande vi har, säger Jansson" (Ålandstidningen 1.5.2008, 10:40)

Jag håller fullständigt med om att det här är den vettigaste taktiken för Ålands lagting, med tanke på läget. Vi ska vara mycket tydliga och sakliga med att föra fram våra berättigade krav på inflytande, men samtidigt tydliga med att vi inte bara är ute efter att bråka och härja (det finns de som kommer att påstå det). Vi har alla tiders förhandlingsläge på inkommande, tiden är på Ålands sida - och det enda vi behöver göra är att vara tydliga, sakliga och framför allt hålla huvudet kallt.

Inga kommentarer: