lördag 24 maj 2008

Riksdagen flippar ur om valfinansiering

De flesta ålänningar föreställer sig finsk politik som någonting behärskat, många gånger med en våt filt av konsensus på. Visst käbblas det lite, men mest för sakens skull och innerst inne är alla liksom överens. Men den som slog på riksnyheterna i förrgår kunde lätt ha trott att man fått fram från Polens riksdag, istället för Finlands. Varför har den politiska temperaturen plötsligt skruvats upp? Det finns flera orsaker.

Till spelets regler hör att oppositionen alltid kritiserar allting regeringen gör, oberoende av vem som var. Det har oppositionen samvetsgrant gjort - man har kritiserat kommunreformem, söndersmulat innovationsuniversitet, trashat de nya reglerna för arv av skogsbruk och så vidare. Men NU har vänsteroppositionen fått en rejäl godbit att hugga tänderna i - lagen om valfinansiering!

Den som slog på TV:n hur socialdemokraternas ledamöter vred till den ena dramatiska liknelsen efter den andra. Tuomioja tvingade statsministern att svara hur han själv finansierat sin kampanj. Sakligt återhållsamme, f.d. justitieminister Koskinen hötte med näven och dundrade på om att regeringen förlorat varje uns av rättskänsla. Och så vidare. Till slut fick finansminister Katainen i nerverna och sa att han förstod att det nog hör till saken att oppositionen smular sönder allt regeringen gör, men att det ändå måste finnas någon slags rim och reson i det.

Den observante har säkert lagt märke till att nästan alla som uttalade sig är kandidater i socialdemokraternas ordförandeval. Det gäller nu för dem att hålla sig framme, visa att man är på bettet och visa att man är en riktigt god socialdemokrat -det är en viktig förklaring till det uppskruvade ordkriget om valfinansieringen: det gäller att plocka hem så mycket poäng som möjligt på kortast möjliga tid. Det är alltså inte så konstigt att vänsteroppositionen ropar på enkla lösningar, som tak för donationer och kampanjbudget.

Om vi håller oss till sak, så är reglerna för valfinansiering idag redan rätt tydliga. De finns här.

Jag ställer mig mycket tveksam till en strängering av reglerna för valfinansiering - för om vi börjar förbjuda företag, privatpersoner eller sammanslutningar att stödja sina kandidater - vem är det då som har råd att ställa upp? Endast de som redan har mycket pengar. Och det, bästa socialdemokrater, främjar knappast demokratin.

Inga kommentarer: