lördag 24 maj 2008

Folkomröstning om Lissabonfördraget? Nej tack.

Niklas Lampi får in en fullträff, när han i fredagens Ålandstidning kritiserar utspelet om att folkomrösta om Lissabonfördraget:

"Folkomröstningar kan vara bra i vissa lägen, men det mesta talar för att Lissabon inte hör hit. Pudelns kärna i den pågående EU-debatten är inte om det nya fördraget är bra eller dåligt, utan hur Åland på bästa sätt ska utnyttja sitt trumfkort för att stärka sitt inflytande. Den frågan kan svårligen pressas in i ett ja eller ett nej på en folkomröstningsblankett. Den avgörs i stället av hur 30 lagtingsledamöter kommer att sköta uppdraget de fått av medborgarna."

Kan inte annat än hålla med. Nu om någonsin gäller det för lagtingspolitikerna att hålla huvudet kallt, hålla ihop och hålla fast vid den gemensamma planen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och den "gemensamma linjen" är? vaddå?

Wille sa...

Hej!
Det är en skarpsynt fråga du ställer. Även om företrädare för alla åländska partier i lagtinget har uttalat sig med ungefär samma ord om att de vill ha ett "acceptabelt förhandlingsresultat", så finns det oklarheter.

Som bekant räcker med att en tredjedel av lagtingsledamöterna röstar "nej" mot Lissabonfördraget i lagtinget för att lagtinget inte ska godkänna det.

Det som idag mest liknar en gemensam linje är den "minsta gemensamma nämnaren" som finns mellan fs, centern, de obundna och Ålands framtid - dessa partier har en rätt gemensam syn på vad som är ett acceptabelt förhandlingsresultat, även om en del är mer kategoriska än andra.

Det är alltså de krav som i första hand Fs, Centern, Ob och Åf gemensamt kan ställa sig bakom - t.ex. talerätt och ministerrådsplats.