onsdag 25 juni 2008

Boktips: al-Qaida och vägen till 11 september

Det är sällan man möter en bok som har både bredd och djup, som är både underhållande och som man känner att har bidragit till ens förståelse av omvärlden. Lawrence Wrights al-Qaida och vägen till 11 september är just en sådan bok.

Det första man lägger märke till är att typsnitt, upplägg och källor ser ut på exakt samma sätt som Simon Sebag Montefiores förtjänstfulla biografi om Stalin. Verkar lovande. Montefiore har faktiskt lite samma grepp som Wright - de kan båda oväntat göra rätt intima djupdykningar i huvudpersonen som får läsaren att haja till och inse att också de bara är människor, med med- och motgångar, bättre och sämre dagar, styrkor och svagheter.

Stilgreppet är intressant också på ett annat sätt - författaren lyckas flera gånger med konststycket att samtidigt vara sakligt torr och skaka om läsaren. Läsaren får lära sig flera begrepp som är centrala för en förståelse av den islamiska världen - taqqiya, fitna och maghrib, bara för att ta några exempel. Särskilt makabert är hur författaren skildrar lärostrider inom själva organisationen al-Qaida - allvarliga diskussioner om vem och vilka, och på vilka grunder det är rätt att ta andra människors liv.

Sammanfattningsvis är det en viktig, faktapäckad och ögonöppnande bok - kan inte annat än rekommendera den - och rikta ett varmt tack till dem som gav den i födelsedagspresent!

Inga kommentarer: