torsdag 26 juni 2008

FRA ser dig...

Ett hett ämne i den svenska bloggosfären just nu är FRA-lagen. Och med rätta. I och med lagen, som träder i kraft den 1 januari 2009, kommer Sverige att få den mest omfattande officiella signalspaningen i kabelnätet i Västeuropa, menar David Lindahl, forskningsingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) - ett gäng som brukar veta vad de pratar om.

Den mest förekommande motiveringen har varit att det behövs för att förhindra internationell terrorism, och visst - det är oerhört viktigt. MEN: är det verkligen en bra idé att lägga så mycket känslig information i händerna på en enda myndighet? Det är sist och slutligen människor det handlar om - vanliga människor som får otroligt mycket information i sina händer. Vanliga människor som kan frestas att använda den fel.

Nu har dessutom Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning röstat för ett, om möjligt, ännu värre förslag - om att registrera och kontrollera bloggare. Om det här går igenom i parlamentet går alltså EU in för att begränsa yttrandefriheten kraftigt, i förlängningen i hela världen. I många diktaturstater är anonymitet en förutsättning för att någon över huvudtaget ska våga blogga - och det gäller också frispråkiga bloggar i friare länder. Namn- och bildtvång skulle ta kål på en hel fantastisk flora av bloggar som spirat upp överallt på nätet.

Inga kommentarer: