lördag 14 juni 2008

Möjlighet för åländska 17-åringar

Lagtinget första tilläggsbudget blev något av en politisk thriller. Den hade verkligen ingen rak väg igenom lagtinget och särskilt miljöbilspremien blev en het potatis.

Den enskilda punkt i tilläggsbudgeten som gläder mig mest är punkt 46.17.05:
Utgifter för åländska studerande i Norden (F). Tack vare ett anslag på 12.000 kommer en åländsk 17-åring att i höst kunna inleda sina gymnasiestudier vid Röda korsgymnasiet RCNUWC på Norges västkust. Jag är glad för jag vet att det finns ett intresse bland åländska ungdomar för att studera på RCNUWC. Jag vet hur viktigt det kan vara för en åländsk 16-17-åring att få komma bort från holmen - prova sina vingar, vidga sina vyer och lära sig mer om sina färdigheter. Men jag är särskilt glad över att utbildningsminister Britt Lundberg (c) tagit sig tiden att sätta sig in i ärendet och sedan föreslagit att antagningsfrekvensen ska omprövas. En ny studerande ska nu alltså antas varje år - dvs. Åland får samma representation som Färöarna och Grönland har på skolan.

P.S: Den första tilläggsbudgeten för 2008 med alla tillhörande bilagor hittar du på den här sidan. Sök på "tilläggsbudget" så kommer den som första sökresultat.

1 kommentar:

Wille sa...

En sak som knappast gläder åländska 16-17-åringar är att alla åländska ungdomar med annan hemort än Mariehamn, Jomala, Lemland och Lumparland nu måste betala 70 euro per termin för att få besöka ungdomsgårdarna i stan. Rena snurren

Ungdomsgårdar ska vara öppna för alla ungdomar och tröskeln för att komma dit ska vara så låg som möjligt.

Det är såna här låsningar och samarbetssvårigheter som allvarligt kan få en att börja fundera på om vi faktiskt ska ha 16 kommuner på Åland. Kommunerna ska ju finnas till för medborgarna och helst inte märkas av i vardagen - t.ex. genom att man måste betala 70 € för att få komma in på en ungdomsgård.