Det händer mycket inom Biblioteks- och kulturverksamheten i Jomala just nu.
Jomala bibliotek flyttar in i nya utrymmen under juli månad. Kommunens stora kulturhändelse, bondbröllopet har just ägt rum - och i övermorgon är det kanalkalas (den 20 juli 13-16) där Jomala kommun medverkar.
En betydande del av arbetet inom kultursektorn bedrivs av kultursekreteraren - och just nu också hemma, hos medlemmarna i Biblioteks- och kulturnämnden. Förra veckan fick samtliga medlemmar och ersättare i nämnden hem ett tjockt brev med olika kommuners och myndigheters kulturpolitiska program, kulturstrategier och handlingsplaner för kulturarbete - och ett utkast till en kulturstrategi för Jomala, som är tänkt som en slags startmotor för den planerade strategin. Som grädde på moset innehöll kultursekreterarens brev också tips om inspirerende läsning på webben - t.ex. kulturdokumenten på www.kungsbacka.se och www.lul.se
Nu har vi alltså bakgrundsmaterial, ett första förslag att ta ställning till och förslag på hur arbetet kan tänkas fortskrida. Kultursekreteraren har lagt en stabil grund för det fortsatta arbetet.
Mest inspirerande är nog de strategier där kulturen lyfts fram som ett medel för kommunal tillväxt - fler inflyttare och fler företagsetableringar. Jomala befinner sig i unik position på Åland, eftersom staden Mariehamn konkret håller på att spilla in i de södra delarna av Jomala - med över 20000 m2 affärsutrymme strax söder om Sparhallen. Vi har alltså de bästa förutsättningarna för fler företagsetableringar. En av de viktiga frågorna är därför: På vilka sätt kan Jomalas kulturliv berika invånarnas liv (t.ex. under fritiden) och stärka kommunens attraktionskraft som en kommun dit invånare och företag vill flytta - och som turister vill besöka? Hur kan vi skapa mer synergieffekter mellan kulturliv, föreningar och näringsliv? Ett färskt exempel på samarbete mellan ideella krafter, kommun och näringsliv är midsommarstången på Jomala flygfält som sponsorerats av flera Jomalabaserade företag - men det finns garanterat flera sätt som kulturlivet kan ge mervärde för kommuninvånarna och det lokala näringslivet.
Kulturlivets hälsofrämjande verkan är också viktig - när tillvaron upplevs som begriplig, meningsfull och hanterbar - mår man också bra. När det finns ett slags "kulturell stadga" blir det lättare också för representanter från andra kulturer att kartlägga och begripa vår kultur, och orientera sig i samhället. Oavsett kulturell tillhörighet kan kulturella evenemang också ge social gemenskap och tryggheten i att kunna identifiera sig med en grupp.
Mycket i kulturstrategin kommer antagligen att anpassas enligt Jomalas specifika förutsättningar - Ålands största landsortskommun, den näst största kommunen befolkningsmässigt, Mariehamn som håller på att växa in i kommunen och placeringen mitt på Åland.
Ser fram emot att jobba vidare med Kulturstrategi för Jomala!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar