tisdag 8 juli 2008

En osande film: 9 рота (The 9th Legion)

Tänk dig att man tar varenda Vietnam-film som någonsin producerats i U.S.A, lägger till en särskilt stor dos av "Full Metal Jacket". Byt sedan ut U.S.A. mot Sovjetunionen, och Vietnam mot lika exotiska Afganistan. Olika musik, men samma solgalsögon. Då har vi plötsligt "The 9th Legion" (2005) framför oss.

Ett gäng hormonstinna och orediga ungdomar från hela Sovjetunionen skrapas ihop till ett kompani och skickas till Afganistan. Det osar naturligtvis både av granater och fantasifulla kötteder. Den analytiskt lagde kan ägna sig åt att fundera över varför det också finns en bångstyrig tjetjen med, som ett kort tag avskiljs men sen återvänder till sin "familj" - det nionde kompaniet. Specialeffekterna är påkostat spektakulära och filmen slutar med att kompaniet, efter fullföljt uppdrag, måste återvända till ett fosterland som upphört att existera.

Det här är ändå en rätt intressant film: trots att den så tydligt hämtat inspiration från Vietnam-filmer känns den äkta, eftersom den lyckats fånga kulturtypiska drag som t.ex. den kamratliga stämningen i det ryska kollektivet. På ett sätt är det en tidlös historia om den lilla människan som slungas ut i en förödande internationell konflikt. Därför går den inte helt att avfärda som "massprodukt anpassad för väst", vilket brukar vara standardstämpeln som ryska intellektuella ger ryska filmer som går hem också utomlands.

Inga kommentarer: