söndag 27 juli 2008

Turist på Vikingadagarna

Allt fler ålänningar prövar på hur det är att turista på sin egen hemö. Då menar jag inte det att det finns mycket ålänningar på sjödagarna eller på Arken - snarare handlar det om att t.ex. åländska kajakuthyrare börjar förundra sig över ålänningarnas stora andel av kundunderlaget. Och i och för sig. Om det är högsommar, du befinner dig på världens coolaste sommarö som turister från hela världen reser till - bara för att få cykla runt lite... varför skulle man inte själv fara ut och cykla lite till t.ex. skärgården eller någon sommarmarknad? Sagt och gjort.

Hoppade på cykeln och började cykla norrut, mot Vikingamarknaden. Strax under 20 km resa dit, strax över 25 grader hett och väskan full med vatten. Vattenpaus i Godby. Märkte att det inte är helt lätt för en cykelturist att veta vilka vägar man ska ta från Mariehamn till Godby. Fortsatte sen till Kvarnbo och blev positivt överraskad av Vikingamarknaden, som håller på att utvecklas till någonting stort som är helt i tiden. En ny form turism med ett starkt inslag av "fandom". Här finns nåt att bygga vidare på. Det var glatt, roligt, väldigt internationellt och kändes som att arrangörerna verkligen strävat till autenticitet.

Efter att ha pustat ut lite och fyllt på med vatten fortsatte cykelturen till Sundby, för att hälsa på hos en vän. Sedan vidare till Kastelholm på en kopp kaffe. Så var det dags att börja cykla hem till Möckelby - denna gång på de små vägarna. Blev positivt överraskad av de mycket vackra vyerna i Ämnas. När jag kom under Godbyvägens tunnel såg jag att någon hade klottrat JAG LEVER! på väggen. Kändes mycket passande efter nära 40 km cykling i sommarhetta.

Att turista på Åland som ålänning kan vara riktigt kul - och så har man ju som ortsbo den stora förmånen att kunna smita hem när som helst ifall man plötsligt skulle tröttna ;)

Inga kommentarer: