När Ålandstidningen genomförde sin Ungt Val-undersökning, klättrade studiestödet högt upp på listan över heta frågor. Inte konstigt, eftersom det inte höjts på åtminstone 10 år (men priserna har nog gått upp).
Äldreomsorgen fanns inte med bland frågorna, men också den skulle troligen ha hamnat i toppen hos de unga - för de unga bryr sig om långt mer än sitt studiestöd: de vill att mamma, pappa, mor- och farföräldrarna ska ha en värdig ålderdom - om det så är hemma, i serviceboende eller på åldringshem. Dessutom kommer vi ju alla att åldras. Om inte vi klarar av att se till att vi har en god äldreomsorg idag - hur ska då våra barn och barnbarn klara det? En snabb titt på ÅSUB:s statistik visar att vi som idag är kring 25 år står inför rätt så stora utmaningar.
I juni 2006 kom en omfattande slutrapport från en arbetsgrupp med uppdrag att utreda äldreomsorgen på Åland. Den här rapporten kommer troligen att vara det viktigaste dokumentet för den åländska äldreomsorgen under flera år framöver. Grundidén är 90%-målet: år 2020 ska 90% av alla äldre över 75 år ha möjlighet att bo i eget hem, bland annat tack vare ett generöst och ändamålsenligt stöd för närståendevårdare.
Detta verkar vid första titten vara realistiskt, eftersom siffran för hela Finland var 89,9 % år 2004. Det totala antalet äldre kommer dock att vara mycket större år 2020 och därför betyder 90%-målet i praktiken att ett mycket större antal äldre ska klara av att bo hemma med antingen närståendevård eller hemvård (sammanslagning av hemtjänst och hemsjukvård). Det här innebär att kommunernas utgifter, för t.ex. hemtjänst kommer att skjuta i höjden under de följande 20 åren. Många kommuner har, klokt nog, redan nu börjat lägga undan pengar för att kunna hålla en god kvalitet på äldreomsorgen i framtiden.
En viktig punkt i rapporten handlar om att hemtjänst och hemsjukvård borde fås att samarbeta, så att kommunens och ÅHS:s insatser i den äldres hem uppfattas som en enda helhet. Skräckexemplet finns i Sverige, där kommuner och landsting inte kan komma överens om vad som riktigt hör till vem - här är det viktigt att insatserna uppfattas som en enda helhet: "det allmänna". Rapporten föreslår att serviceteam med en från hemtjänsten och en från hemsjukvården kunde inrättas - i vissa fall skulle det räcka med en person. Här finns ännu en hel del organisationsfrågor att lösa. Serviceteamen skulle göra det mycket tydligare för omsorgstagaren och spara en del resurser, om man bara praktiskt kan få det att fungera.
Jag har egentligen bara ett enda tips till framtida utredare av äldreomsorgen på Åland: försök att få en extern person att göra utredningen på objektiv grund - så kommer resultaten att få ännu större genomslagskraft och hjälpa oss att skapa en värdig ålderdom för alla.
Rätten till ett värdigt liv ska finnas livet ut!
2 kommentarer:
Skulle gärna läsa fler inlägg av dig här i bloggen nu när vi närmar oss valet. Många frågor är fortfarande obesvarade!
Är det någon särskild fråga som du funderar över?
Du kan också ta kontakt på wvalve@gmail.com.
Bästa hälsningar,
Wille Valve
Skicka en kommentar