torsdag 4 oktober 2007

Satsa på flera alternativa energikällor

Här är en förhandstitt på en insändare som skickats till Ålandstidningen igår kväll. Man kunde ännu tillägga att en Finlandsförbindelse är en rätt så dyr investering, så det förutsätter att extraordinarie stats- eller motsvarande anslag beviljas för projektet.


Satsa på flera alternativa energikällor

Fasta Ålands energiförsörjning är idag beroende av en enda kabel – Sverigekabeln. Ett besök på Kraftnät Åland AB:s joursida pekar på flera fall där elförsörjningen från Sverige strulat. Detta är för det mesta inget att oroa sig för eftersom vi har reservkraftverk på Åland, men under kalla vintermånader kan vi få problem som griper in i alla ålänningars vardag.
Kraftnät Ålands beskrivning av reservkraftsituationen på Åland år 2007 talar sitt tydliga språk:

”Om ett kabelhaveri sker vintertid då kylan är stark så blir belastningen på elnätet kraftig. Först blir det ett elavbrott för större delen av Åland.”

Längre ner i dokumentet listar Kraftnät Åland besparingsåtgärder för de åländska hushållen om Sverigekabeln havererar när det är riktigt kallt – minska på ventilationen, slå av motorvärmare, släck belysningen och så vidare. Åland är energimässigt sårbart vintertid.

Elpriset i Sverige är idag tämligen högt, medan man i Finland bygger kraftverk som aldrig förr. Det här tyder på att elpriserna på Östra sidan av skiftet långsiktigt är på väg neråt – en Finlandsförbindelse skulle göra Åland mindre beroende av en enda försörjningskälla och även löna sig på sikt.

I landskapsregeringens strategidokument för energifrågor 2007-2010 betonas att vindkraften kunde ökas till 70%. Detta är mycket bra, men med vindkraft har man ibland mer energi och ibland, när det är stiltje, har man mindre. Med förbindelsen österut kunde vi i framtiden exportera vår gröna el när vi har för mycket av den och importera relativt billig el när vi har för litet av den.

Jag kommer att jobba för att Åland får en stabilare elförsörjning och för att vi satsar på flera olika alternativa energikällor – inte bara på vindkraft. En väl diversifierad lokal energiproduktion och minskat beroende av en enda kabel är vad Åland behöver för att klara framtidens ökande energibehov.

Wille Valve (Fs)
Nr. 22
www.wille.ax

3 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att ha studerat Ålandstidningens valbilaga slog det mig att dina åsikter verkar väl inte alls så frisinnade som resten av partiet? Är det inte meningen att man ska följa partiets åsikter?

Vem har förresten tagit dessa bilder på dig? Det är en valkampanj och ingen modelltävling - du ger inget seriöst intryck!

En jomalabo som inte tänker lägga sin röst på dig. Du verkar för vilsen i dina åsikter. Bättre lycka nästa gång.

Wille sa...

Bästa anonym,

Det är tråkigt att du fått den uppfattningen. Men om du börjar titta närmare på vad jag skrivit i bloggen och reklamerna, så kommer du att märka att ca 90 % har direkt uppbackning i Fs' valprogram.

I går när jag gjorde valmaskinen på www.val07.ax fick jag mig själv och 4 andra Fs:are högst upp på listan (bland annat Johan Ehn), så jag känner mig nog rätt så hemma i Fs, faktiskt.

Anonym sa...

"Vem har förresten tagit dessa bilder på dig? Det är en valkampanj och ingen modelltävling - du ger inget seriöst intryck!"

Om seriöst intryck innebär ful bild med oskärpa och brus, tagen av dottern i familjen eller kanske gubben/frugan, mulen dag med en suddig fläck som kanske är pommern i bakgrunden, så tycker jag inte att Wille ska bry sig så mycket om det.
Bilden är helt okej, Wille!