onsdag 17 oktober 2007

Åländsk skattebehörighet

I dagens Tidningen Åland talas det om att landshövding Lindbäck "kastar in ännu en brandfackla i valdebatten" och konstaterar att "Åland är tärande". Det kan finnas anledning att ge en liten kommentar till detta.

För det första är Turunen-rapporten som modell inte helt oomstridd. För det andra har variationerna från år till år varit stora - om vi skulle tillämpa Turunen-modellen över lång tid skulle vi se att Åland en del år också varit "närande". För det tredje är klumpsumman i år exceptionellt stor, eftersom finska staten sålt en massa statliga bolag, varvid Åland alltid får sin del av det influtna kapitalet.

Anledningen till att vi i FS vill ta över beskattningen har främst att göra med att dagens finländska beskattningssystem inte riktigt är anpassat för den åländska verkligheten som domineras av sjöfart, småföretagande och tjänstesektor. Med egen beskattningsbehörighet skulle vi kunna beskatta på ett sätt som bättre är anpassat till åländska förhållanden, utveckla näringslivet och därmed bredda skattebasen.

För min del väntar jag på att få höra mer om ÅSUB:s simuleringar och vad de har att säga om ett åländskt skatteövertagande. Naturligtvis ska vi inte ta över beskattningen om alla utredningar vi gör pekar på att det är en dålig idé. Rätten till beskattning är dock mer regel än undantag bland autonomier i Europa, och vad gäller dagens åländska beskattningsrätt, har riksdagsman Gunnar Jansson (lib) på ett träffande sätt beskrivit den som mera teoretisk än reell eftersom den "kan tillämpas bara utöver alla andra skatter och avgifter som andra för på oss".

Inga kommentarer: