torsdag 11 oktober 2007

De Obundnas äldredebatt

Igår kväll anordnade de Obundna en äldredebatt på Sittkoffs. Det var nog en av valrörelsens mera udda inslag. Medierna lyste fullständigt med sin frånvaro - inga tidningar, ingen radio. Om man räknar in debattanterna så var antalet medverkande strax under 20. Debatten rörde sig med förvånansvärt små avvikelser inom ramarna för landskapsregeringens "Slutrapport från arbetsgruppen med uppdrag att utreda äldreomsorgen" från 2006 - sammanslagning av hemtjänst och hemsjukvård till hemvård, närståendevården som träder i kraft år 2009 och så vidare.

Inte så konstigt egentligen - med tanke på att 90% av alla närvarande var politiker som själva ställer upp i lagtingsvalet.
Det enda som avvek från rapporten Ray Söderholms enträgna fråga till partierna om varför det inte finns ett pensionärsparti och Cita Nylund (Ob) som verkade vara öppen för nya idéer inom äldreomsorgen, samtidigt som hon varnade för effekterna av omfattande privatisering. Här håller jag med: privata omsorgsalternativ är bra, eftersom det kan fungera som ett komplement till den vård och omsorg vi har idag. Kommunerna kan vid behov köpa in tjänster och omsorgstagare får större valfrihet. Privata entreprenörer kan ge nya perspektiv, lösningar och verksamhetssätt, men privata lösningar utgör ändå inte någon universalmedicin för dagens äldreomsorg.

Mot slutet konstaterade Sune Alén (lib) att mediaövervakningen hade varit helt annan om det hade varit ungdomsfrågor på agendan. Han har en poäng. Jag är mycket glad över att ungdomsfrågorna - studiestödet, studerandeboende och hälsovården - har klättrat så högt upp på agendan inför årets val, men när en debatt om äldreomsorg lockar så här lite publik och ingen media alls, så blir man en smula fundersam. Vi står ju trots allt inför en av de största demografiska förändringar som vårt samhälle någonsin varit med om...

Inga kommentarer: