lördag 13 oktober 2007

Om att ställa miljökrav

Jag är inte någon större vän av överstatlighet, MEN när det gäller miljöfrågor så tycker jag att EU nog kunde få mer att säga till om - det är nämligen endast på den internationella nivån som vi på riktigt kan göra någonting för miljön. Genom mellanstatligt samarbete och överstatliga standarder.

På Åland har Britt Lundberg (c) visat att man faktiskt kan åstadkomma en del med aktivt lobbande - under sommaren pratade hon med den svenske miljöministern om problemet med att det är fritt fram för rikssvenska småbåtar att släppa ut sin latrin i Östersjön. Miljöministern tyckte inte att ett totalförbud var realistiskt, men han var beredd att sträcka sig till "förbudszoner", till exempel kring Mälaren. Jag menar att ett totalförbud mot utsläpp av latrin i Östersjön är fullt realistiskt och jag är beredd att jobba vidare med denna fråga.

Ett totalförbud mot latrinutsläpp i Östersjön var på agendan redan under B7-mötet på Åland. Närvarande på mötet var också en representant för EG-kommissionen som nogsamt antecknade synpunkter, bland annat om ett totalförbud mot latrinutsläpp. Ju fler sådana här internationella möten som Åland kan anordna, närvara i och framföra sina synpunkter i, desto bättre!

Slutligen är det otroligt viktigt att vi ställer miljökrav på oss själva, för endast då kan vi med trovärdighet ställa miljökrav på andra. Ett sätt är att alla nyanskaffningar av landskapets och kommunens bilar i framtiden är miljöbilar eller s.k. flexi-fuel-bilar.

En riktigt trevlig lördagskväll åt er alla!

Inga kommentarer: