måndag 1 oktober 2007

Studiepenningen - ord blir handling

Landskapsregeringens samarbetspartier har i en insändare meddelat om en höjning av studiepenningen. Det här är en otroligt positiv nyhet för alla gymnasie- och högskolestuderande, men det finns två saker som det gäller att hålla i minnet:

1) Det är den nuvarande regeringens partier (FS, S och C) som gjort ord till handling - vi har lagt in i budgetframställningen att vi vill höja det åländska studiestödet till en konkurrenskraftig nivå, i jämförelse med Sverige och Finland. Men: vi lever i valtider och mycket kan hända fram till den 21 oktober - vi vet inte med säkerhet vilka partier som kommer att sitta i följande landskapsregering, men vi kan vara säkra på att det är det här som gäller om vi får bestämma också efter valet.

2) Den andra saken är konsumentprisindexet - höjningen är
12 % plus konsumentprisindexet från och med 2009. Om ÅSUB:s prognos för år 2008 håller i sig, så kommer konsumentprisindexet att vara 2,8 %. Detta innebär en höjning av studiepenningen med 14,8 % - vilket skulle vara ett betydligt rättvisare studiestöd än det vi har idag. En annan kul grej är att kopplingen till konsumentprisindexet är en åländsk särlösning! I riket finns ingen sådan koppling - där är det helt enkelt riksdagen som sänker och höjer studiepenningen.

Om höjningen blir verklighet så innebär det en framgång för alla studerande - men eftersom vi har val framför oss, så kan vi inte idag vara 100% säkra på hur det blir. Det lönar sig även fortsättningsvis att vara vaksam.

2 kommentarer:

Kaj sa...

Vad som skulle löna sig vore att slopa studiepenningen, avskaffa kårobligatoriet och införa terminsavgifter. Då skulle det kanske bli lite rim och reson på den sk utbildningspolitiken i vårt land.

Wille sa...

Om du menar att Åland helt skulle slopa studiepenningen, så skulle det leda till att Åland blir ytterst oattraktivt att bo på för unga människor. Fler skulle välja att skriva sig i Finland och Sverige i stället och börja ifrågasätta varför man överhuvud taget ska komma tillbaka till ön. Vi måste ha ett konkurrenskraftigt studiestöd som står sig i en jämförelse åtminstone med de omkringliggande regionerna - vår demografiska situation är sådan att vår ö måste vara ett attraktivt ställe att studera, jobba och bilda familj på.