torsdag 11 oktober 2007

För näringsrätten

Från liberalt håll har man de senaste dagarna fått höra att den åländska näringsrätten ska avskaffas, luckras upp, reformeras och dessutom bevaras. Allt från samma parti.

Inom Fs är vi tämligen enade om att vi ska ha kvar näringsrätten, men vi kan tänka oss att luckra upp den genom att t.ex. ta bort kravet på två tredjedelars majoritet av ålänningar med hembygdsrätt i styrelsen. Vi är inte främmande för att reformera näringsrätten, men många av oss tycker att det är ett bra redskap att ha kvar i verktygslådan inför framtiden.

Vi har haft en hel del motgångar inom EU de senaste åren (snuset, vårfågeljakten) och vi har ännu inte säkrat en plats i EU-parlamentet. Är detta då rätt ögonblick att kasta bort en av de få verktyg vi har kvar sen EU-inträdet? En annan sak är att vi utan näringsrätten saknar möjlighet att säga "nej tack" till t.ex. en matvarukedja med annat verksamhetsspråk än svenska (t.ex. finska), med fackbestämmelser, regler och kommunikation inåt & utåt på ett annat språk. Och slutligen, har vi ett rikt företagarliv på Åland som vi inte vill slå undan benen på genom att slå upp dörren för utländska jättar som i en handvändning skulle kunna konkurrera ut en hel sektor inom den privata sfären.

Inga kommentarer: