lördag 27 oktober 2007

Red Cross Nordic UWC i 2008 års budget

När jag läste budgeten för 2008 fanns det en detalj som gjorde mig aningen besviken. På punkten om Utgifter för åländska studerande i Norden (46.17.05) står det även detta år:

"Av anslaget avses ca 25.000 euro för finansiering av utbildningskostnaderna för en studerande från Åland per år på den tvååriga utbildningen vid Red Cross United World College i Norge. Till utbildningen antas en studerande från Åland vartannat år."

Red Cross United World College är ett rödakorsgymnasium i Norge som grundades 1995. Gymnasiet har 200 elever och ungefär 80 olika nationaliteter. Åland var aktivt med från första början och vid öppningsfestligheterna 1995 närvarade representanter både från dåvarande landskapsregeringen och åländska Röda Korset. Åland räknas som ett eget land på gymnasiet. Utbildningen är studieförberedande och motsvarar de två sista åren på Ålands lycéum. Den som genomgått utbildningen får en I.B.-examen, som motsvarar en finländsk studentexamen.

Under åren 1995-2004 finansierade Ålands landskapsregering en ny åländsk studerande varje år, precis som Färöarnas och Grönlands hjemmestyren gjorde. Landskapsregeringen betalde ungefär 48.000 € för två åländska elever varje år. Elevernas familjer fick själva betala en summa på ungefär 2400 € per år för utbildningen.
Skrivningen i 2003 års budget såg ut så här:

"Anslaget används också vid betalning för två studerande vid United World College i Norge."

År 2004 började landskapsregeringen plötsligt sända endast en ny elev vart annat år. Jag skulle önska att Åland återigen började skicka en ny elev varje år, av följande orsaker:

- Det ger varje år möjligheten för en internationellt intresserad 17-årig ålänning att få en god gymnasieutbildning, skaffa sig ett världsomspännande nätverk av vänner över hela världen och lära sig umgås med andra kulturer.
- Åland är idag det enda Nordiska landet som skickar en ny elev endast vart annat år. Både Färöarnas och Grönlands hjemmestyren har ansett projektet så viktigt att de alltid finansierat minst en ny elev varje år - ibland till och med 4 elever under samma år. Det finns en del mycket fattiga områden som skickar en elev vart annat år (t.ex. Tjetjenien och Kuba), men detta är mer undantag än regel.
- Det finns 12 UWC-skolor runtom i världen med samma koncept. Röda korsgymnasiet i Norge är det enda Nordiska UWC-gymnasiet och det nordiska inslaget är starkt. Alla skolans 200 elever genomgår obligatorisk kurs i 'Nordic Studies', där de får lära sig om bland annat åländsk självstyrelse och demilitarisering. Ålands närvaro på just denna skola är således viktig.
- De åländska elever som varit på skolan har, efter avslutade studier, återvänt till Åland. Idag jobbar en på Crosskey, en är verksamhetsledare för Föreningen Norden på Åland och en jobbar på Ålandsbanken. Två är politiskt aktiva - en liberal och en Fs:are. Detta är anmärkningsvärt om man jämför med eleverna från Färöarna: nästan ingen har återvänt efter att ha gått i RCNUWC.
- 1995-2003 betalade Åland ungefär 48.000 € per år för två åländska elever vid RCNUWC. Denna summa användes inte bara till de åländska elevernas studier, mat och logi, utan också i förlängningen till att finansiera mindre bemedlade elevers studier (t.ex. från Rwanda). Den svenska regeringen har av denna orsak tidigare betraktat utbetalningarna till Red Cross Nordic United World College som ett slags bistånd (snart kommer det dock att höra till utbildningsdepartementet). Man kunde med fördel använda PAF-medel för ändamålet.
- De åländska elever som varit på skolan har genomgående fått beröm för sina studiefärdigheter, särskilt från skolans svensklärare.
- ...och slutligen - det är för en GOD SAK. Det är en skola som grundats i samarbete med Norges Röda Kors. Norska Röda korset konstaterade i en rapport förra året att man är nöjd med hur samarbetet med skolan har förlöpt och att man kommer att fortsätta med det.

Jag hoppas på en tilläggsbudget med texten:

"Av anslaget avses ca 50.000 euro för finansiering av utbildningskostnaderna för två studerande från Åland per år på den tvååriga utbildningen vid Red Cross United World College i Norge. Till utbildningen antas en ny studerande från Åland varje år."

Under 2007-2009 studerar Hanna Malmberg från Enklinge vid RCNUWC.
Jag hoppas att Åland kommer att kunna skicka en elev också för 2008-2010.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du vet att jag håller på dig, rätt ska vara rätt! :)

Wille sa...

Hej Hanna!
Tack ska du ha för det! Ha en riktigt skön jul!