Igår ville en väljare på stan diskutera hållbar utveckling - han frågade om Frisinnad Samverkans syn på EU-stöden till bönderna. FS' grundsyn är att våra åländska bönder idag behöver EU-bidragen för att kunna konkurrera på lika villkor med andra bönder inom EU. Om man skulle avskaffa EU-bidragen, så skulle vi inte ha några lokala bönder eller lokalt producerad mat kvar.
"Men kan man inte ställa miljökrav på EU-bidragen? Den politiker som löser den här gåtan kommer jag att rösta på", konstaterade han kort.
När jag kollade upp saken, så visade det sig att 70% av EU-bidragen till bönderna redan idag är kopplade till miljömål. Vi på Åland har i teorin möjlighet att lokalt skärpa miljökraven ytterligare (det går inte emot EG-rätten), men då skulle vi i praktiken försätta våra bönder i en sämre situation än andra bönder inom EU. Men kan man inte höja miljökraven utan att det försämrar böndernas möjligheter att konkurrera med andra bönder? Jo, det finns faktiskt utrymme för det. Till exempel: när man odlar på vissa delar av åkrarna rinner närsalter lättare ut i vattnet - om man kunde nyttja de här åkerdelarna på något annat sätt och erbjuda bönderna någon form av kompensation för det, så skulle vi kunna åstadkomma en del. Det är med andra ord fullt möjligt att genom lokala beslut minska på utsläppen av närsalter, men det vore bra om vi kunde åstadkomma det i hela EU. Inte heller detta är någonting omöjligt år 2007 - det visar inte minst B7-mötet på Åland och EG-kommissionens närvaro där. Ekologi är inne i hela EU just nu, så det är fullt realistiskt att få EU-staterna med på skärpta miljökrav för jordbruket - miljökrav som inte ska försämra böndernas möjligheter till ett konkurrenskraftigt jordbruk.
1 kommentar:
Jag önskar ett ekologiskt Åland! Om du klarar det så blir du nog lantråd snart. Sarah
Skicka en kommentar