tisdag 2 oktober 2007

Om prestationskrav

En studerande undrade för några dagar sedan vad som riktigt avses med "Höj kraven på studieprestationer". Jag kan börja med att berätta att jag INTE vill höja poänggränsen för heltidsstudier från 44 (Åland) till 45 (riksnivå).

Vad det handlar om är att jag vill se över de utbildningar vi har på Åland, främst de som har med vår kärnverksamhet - sjöfarten - att göra. Om inte vår sjöfartsutbildning håller hög klass, så kommer Åland aldrig att bli ett kunskapscenter för sjöfart, eller 'Maritime Centre for Excellence' som det heter i EU:s maritima strategi. Det finns studerande på sjöfartsutbildningarna som idag menar att en del utbildningar ställer för låga krav, men stämmer det? Detta är en sak som jag vill låta utreda, gärna med oberoende experter. Sjöfartsnationen Åland behöver sjöfartskunnande av internationell standard och det kan vi bara få om vi har högklassiga utbildningar som också ställer krav på studieprestationer.

Tillbaka till poänggränsen för heltidsstudier - varför är jag emot en höjning av dem?

Av tre orsaker:

- De krav på studieprestationer som finns på Åland idag (44 sp) är fullt jämförbara med dem som finns i riket (45 sp). Eftersom de minsta kurserna brukar vara ca 3 sp, så skulle en höjning av prestationsgränsen för heltidsstudier med en poäng ha en mycket liten praktisk betydelse, men stor symbolisk betydelse för våra högskolestuderande.

- Studievillkoren skärps för alla åländska studerande i Finland i och med att Bologna-systemet träder fullt i kraft nästa år. Nu finns ingen möjlighet till "evighetsstudier" i Finland mera - den som inte har akademisk examen efter sju år måste ansöka om dispens för att få fortsätta. Effekterna av detta kommer vi konkret att känna av om 3-4 år.

- Landskapsregeringen skärpte studievillkoren för högskolestuderande för två år sen, då studietiden förkortades från 70 månader till 55. Också detta kommer att förkorta studietiderna, men också för detta tar det tre-fyra år innan vi märker av effekten.

Sammanfatningsvis: De förändringar som redan har gjorts i systemet kommer att snabba upp studierna märkbart under de följande tre-fyra åren. En höjning av poängränsen för heltidsstudier skulle i dagsläget bara irritera våra högskolestuderande och inte få någon märkbar praktisk betydelse för när de slutför sina studier.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att du engagerar dig i utbildning, studiestöd och ökade krav!